خانه
معرفی
نامه‌ها
یادداشت‌ها
سخنرانی‌ها
خاطرات
ارسال مطلب
تماس با ما

در فتراک عشق آویز

تاریخ: ۱۰ فروردین ۵۹

در فتراک عشق آویز

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم

بسم الله الرحمن الرحیم

مصطفی جان!

سلام و خدایت با سلامت و سعادت قرین سازد. جمعه گذشته اول فروردین بود که به وسیله تلفن صحبت کردیم و اکنون جمعه هشتم فروردین ساعت نه شب است و امروز که تعطیل بود با مامی و مجید به موزه مادام توسو و باغ وحش رفتیم و خوب بود.

آنچه می‌خواستیم به وسیلۀ مسافری برای تو بفرستیم نشد و إن‌شاءالله از همین جا پست می‌کنیم. جزواتی که برایت می‌فرستم در ایران توسط جمعی چاپ می‌شود و چون انگلیسی است، من نخواندم و قضاوت چگونگی آن با توست. موقعی که می‌خواستم از تهران حرکت کنم توسط آقای مهندس صدیق با این گروه ـ البته با یکی از آنها ـ ربع ساعتی صحبت شد؛ زحمت می‌کشند؛ خداوند بیشتر موفق‌شان کند. و دوره‌ای از جزوات خود را به من دادند و من فکر کردم برای توبفرستم.

فکر می‌کنم تو کوارتر خود را تمام کردی؛ تعطیلات را می‌گذرانی. امیدوارم همانطور که می‌خواستی با لطف خداوند کامیاب شده باشی و باز امیدوارم از این زندگی که سراسر آن ابتلا و آزمایش است و مبتلی و ممتحن آن خداوند است، موفق به کوشش شایسته باشی و به لطف او در پایان سرافراز باشی.

[مَنْ كانَ يُريدُ الْعاجِلَةَ عَجَّلْنا لَهُ فيها ما نَشاءُ لِمَنْ نُريدُ ثُمَّ جَعَلْنا لَهُ جَهَنَّمَ يَصْلاها مَذْمُوماً مَدْحُوراً * وَ مَنْ أَرادَ الْآخِرَةَ وَ سَعى‌ لَها سَعْيَها وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَأُولئِكَ كانَ سَعْيُهُمْ مَشْكُوراً *

هر كس خواهان [دنياى‌] زودگذر است، به زودى هر كه را خواهيم [نصيبى‌] از آن مى‌دهيم، آنگاه جهنم را كه در آن خوار و رانده داخل خواهد شد، براى او مقرر مى‌داريم. و هر كس خواهان آخرت است و نهايت كوشش را براى آن بكند و مؤمن باشد، آنانند كه تلاش آنها مورد حق‌شناسى واقع خواهد شد.

و البته خداوند شکور است و شکر او متناسب با سعۀ کرم اوست.

كُلاًّ نُمِدُّ هؤُلاءِ وَ هَؤُلاءِ مِنْ عَطاءِ رَبِّكَ وَ ما كانَ عَطاءُ رَبِّكَ مَحْظُوراً * انْظُرْ كَيْفَ فَضَّلْنا بَعْضَهُمْ عَلى‌ بَعْضٍ وَ لَلْآخِرَةُ أَكْبَرُ دَرَجاتٍ وَ أَكْبَرُ تَفْضيلاً] (الإسراء ۱۷ : ۱۸ ـ ۲۱)

هر دو [دسته:] اينان و آنان را از عطاى پروردگارت مدد مى‌بخشيم، و عطاى پروردگارت [از كسى‌] منع نشده است. ببين چگونه بعضى از آنان را بر بعضى ديگر برترى داده‌ايم، و قطعاً درجات آخرت و برترى آن بزرگتر و بيشتر است.

تو که در کار امتحانات تحصیلی خود به رتبه‌های پائین‌تر راضی نبودی و کوشش می‌کردی که در صف اول باشی، در کار این آزمایش سنگین نیز بایستی جدی باشی و چقدر هم جدی! و همانطور که کار امتحان دنیوی با آرزوی تنها و بدون کوشش راست نمی‌شود، کار آزمایش اخروی هم تنها با هوی و آرزو درست نمی‌شود که «لیس الدین بالتمنی»[۱] و قرآن هم فرمود: [وَ سَعى‌ لَها سَعْيَها] (الإسراء ۱۷: ۱۹)؛ و نهايت كوشش را براى آن بكند.[۲]

اگر نویسندۀ این کلمات، من هستم، مهم نیست؛ گذشته از آنکه اصل سخن از من نبود، تو سخن را نگر که حالش چیست بر گزارنده سخن منگر.

پسرم!

نیروی کار و سلامتی که داری قدرش را بدان که همیشه نیست و چه بهتر که همان فرمایش رسول علیه‌الصلاةوالسلام [۳] را بیاد آری و به کار بندی:

«إِغتَنِم خَمسَاً قَبلِ خَمسٍ

پنج چیز را قبل از فرارسیدن پنج چیز دیگر فرصت شمار:

صِحَّتَكَ قبلَ سُقْمِكَ

سلامت قبل از بیماری

فَراغَكَ قبلَ شُغْلِكَ

فراغت قبل از گرفتاری

غِنَاكَ قبلَ فقرِكَ

توانگری قبل از بی‌چیزی

شبابَكَ قبلَ هَرَمِكَ

جوانی قبل از پیری

حياتَكَ قبلَ موتِكَ»

زندگی قبل از مرگ

بین خداوند چه می‌فرماید و چه وعده‌ای می‌دهد:

[وَ مَنْ يَخْرُجْ مِنْ بَيْتِهِ مُهاجِراً إِلَى اللَّهِ وَ رَسُولِهِ ثُمَّ يُدْرِكْهُ الْمَوْتُ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ] (النساء ۴: ۱۰۰)

و هر كس [به قصد] مهاجرت در راه خدا و پيامبر او، از خانه‌اش به درآيد، سپس مرگش دررسد، پاداش او قطعاً بر خداست‌.

اگر پا از خانه خود بیرون گذاری و به سوی خداوند مهاجرت را آغاز کنی...

حجاب ره تویی برخیز و در فتراک عشق آویز

که بی‌عشق آن حجاب تو ز ره دشوار برخیزد

(فخرالدین عراقی)

اللهم وفِّقْه لِما تُحِّبُ و تَرضی.

خدایا چنان کن سرانجام کار

تو خشنود باشی و ما رستگار

(نظامی گنجوی)

[رَبَّنا آتِنا فِي الدُّنْيا حَسَنَةً وَ فِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَ قِنا عَذابَ النَّارِ] (البقره ۲: ۲۰۱)

«پروردگارا! در اين دنيا به ما نيكى و در آخرت [نيز] نيكى عطا كن، و ما را از عذاب آتش [دور] نگه دار.»

مرتضی

امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۳۵۹ می‌خواهم پست کنم.

پانویس

  1. ^

    در منابع شیعی از حضرت رسول اکرم صلّی‌الله علیه‌وآله‌وسلّم این روایت به صورت کامل بدین صورت نقل شده است:

    «ليس الإيمان بالتّمنّي لكن هو ما وقر في القلب و صدّقه العمل» (نهج الفصاحه، ص ۶۵۶، ح ۲۳۷۴) ايمان داشتن به آرزو كردن نيست بلكه ايمان آن است كه در قلب جاى دارد و عمل گواه آن باشد.

  2. ^ترجمه کامل آیه چنین است: و هر كس خواهان آخرت است و نهايت كوشش را براى آن بكند و مؤمن باشد، آنانند كه تلاش آنها مورد حق‌شناسى واقع خواهد شد.
  3. ^بخشی از نصایح مشهور پیامبر به اباذر رجوع کنید به أمالی شیخ طوسی، ص ۵۲۶.
    نظرات
    ارسال نظر
    درحال ارسال نظر ...